Be om hjälp. Prata. Öppna upp. Suicide Zero.

Sitter i godan ro och pysslar. Tar en paus, lägger mig i sängen och scrollar facebook. Går in på kommentarsfältet i ett av Tv4:as inlägg. Det slutar med att jag sitter med magont, en klump i halsen och tårar som bränner bakom ögonlocken. Även en hel jävla hög med frustration.
 
Över hur människor uttrycker sig, hur människor tänker. Brist på empati eller okunskap. Jag har ingen aning. Men det blev för mycket för att jag skulle kunna vara tyst. Jag kommenterade inlägget, vilket jag vanligtvis inte gör. Men det gör för ont, jag blir för rädd. Jag är så jävla medveten om att en ändring behövs. Tystnaden behöver brytas. Jag tror den håller på att göra det, men jag vill inte att en enda människa som sitter hemma och mår dåligt ska vara tyst.
 
Personen som sitter hemma(eller var somhelst såklart), den måste få våga be om hjälp, flera gånger om den så behöver det. Det spelar ingen roll hur många gånger som behövs. Mår man bättre av att bara öppna munnen och säga "Jag mår dåligt." Gör det! 
 
Jag läste alltså i kommentarsfältet angående polisen som instruerat en tjej, Fanny, till hur hon kunde ta sitt liv. (Just det inlägget är inte vad jag skriver om här, det skapade alldeles för mycket känslor i mig att jag bara vill skrika rakt ut och slå sönder hela min lägenhet, och det är ju inte särskillt konstruktivt. Utan jag skriver om kommentarerna som följde.)
 
En kommentar var "Om man nu bestämmt sig för självmord så finns det inget som kan stoppa en. Tyvärr överdriver vissa om att de ska ta livet av sig för uppmärksamhetens skull."  FEL! Så himla fel! Såklart att det finns saker att göra! 
 
Nu tar mina känslor över så jävla hårt att jag gör det enkelt för mig;
https://www.suicidezero.se/fakta-rad/myter-och-fakta-om-sjalvmord
 
Klicka, läs, begrunda.
 
"Myt: Personer som talar om självmord försöker manipulera andra för att få uppmärksamhet
 
Sanning: Den som talar om självmord har vanligtvis stark ångest och smärta och är i behov av hjälp. Den som påpekar att de tror att han eller hon manipulerar omgivningen visar ett ytterst olämpligt beteende, eftersom det kan få personen att verkligen genomföra handlingen. Det är viktigt att ta varje antydan till självmord såväl verbalt som icke verbalt på yttersta allvar." SZ

 

Jag kan inte säga det nog många gånger, Våga prata!

#1 - Anette

Det viktigaste är att våga prata, och att våga lyssna. Den viktigaste frågan, hur mår du? Å att lyssna på svaret, även svaren utan ord!! Och att inte glömma tala om för dem i din närhet: du vet väl om hur värdefull du är! Ibland har vi så bråttom i livet att vi glömmer det som är viktigt, att uppskatta allt vi tar för självklart!! Var rädd om dig gumman!! Läste samma inlägg som du... å tyvärr vågar få prata om ämnet, så myter och fördomar lever kvar!